Ugrás a tartalomra

Ormándpuszta

multbanezo50 küldte be March 30, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

Zalakomár község Zala megyében, a Zalakarosi kistérségben, 1969. július 1-jével jött létre Kiskomárom és Komárváros egyesítésével.

Ormándpuszta Zalakomár településrésze.

1412-ben Ormandhyda néven említik először, később hol majorságként, hol faluként  szerepelt., 1962-ben külterületi lakott hely 26 lélekkel.

A nagy parkkal övezett eklektikus stílusú Somssich-kastélyban 1945 után SZOT iskolaszanatórium, majd gyermeküdülő működött.

Bővebben a gyermeküdülőről ÁDY-tól:

SZOT GYERMEKÜDÜLŐ, 8737 ZALAKOMÁR
Ormánd-kastély Telefon: 6
Vasútállomása: Zalakomár

A gyermeküdülő Dunántúl délnyugati részén található, Budapesttől 200 km-re.

Megközelítés:
Vonattal Budapest Déli pályaudvarról a nagykanizsai vasútvonalon közelíthető meg.
A zalakomári vasútállomástól Órmánd-kastély 2,5 km-re van: A gyermekcsoportokat az állomástól különjáratú autóbusszal szállítják az üdülőbe. A vasútállomástól a Nemesvid vagy Marcali felé közlekedő távolsági autóbusszal is lehet utazni az erdő szélén levő feltételes megállóig. Innen mintegy 10 perces, kanyargós erdei út vezet az üdülőbe. Gépkocsival a 7-es úton Zalakomárig kell haladni, ott balra letérve a vasúti fénysorompón át juthatunk el az üdülőbe.

A 80 kat. hold erdő tisztásán kőcsipkés, tornyos kastély tárul elénk, ez a gyermeküdülő. Somsich Antal gróf építtette 1906 és i1910 között. Az épület különféle stílusjegyek igen szerencsés keveréke. Kovácsoltvas ablakrácsa, lépcsőkorlátja egyaránt mestermű. A 10 méter magas hallban levő falépcső ónémet stílusban készült. Az épületet körülölelő erdő tiszta, ózondús levegője, a táj mérsékelt, erdei klímája főleg a vérszegény, ideges, szívgyenge gyermekekre van kedvező hatással. Az üdülő 40 helyiségből álló egyemeletes épület, amely központi fűtéses, és hideg-meleg vizes zuhanyozókkal ellátott. Az étterem szuterénben található. A hálótermek - emeletes ágyakkal - 10-19 férőhelyesek. Az épületet mintegy 20 kat. hold bekerített park övezi. Egy része jól felszerelt játszótér, ahol a bitumenes sportpálya és a nyári fürdőmedence található. A parkerdő szélén mesterségesen kialakított csónakázótó egy kis szigetet ölel körbe. A szigeten levő pihenőhöz fahíd vezet. Ez a gyermekek kedvelt tartózkodási, szórakozó- és szalonnasütő helye. A tó szomszédságában terül el az üdülő háromholdas konyhakertje, ahonnan friss zöldség, paprika, saláta, málna stb. kerül a kis beutaltak asztalára. Az üdülő bejáratától balra 1 km-es erdei tornapálya kezdődik, amelynek állomásai festői környezetben vannak. A tanév időszakában 120 alsó tagozatos gyermeket fogadnak. A tanítást négy tanulócsoportban végzik. Az oktatáshoz és a tanítási időn kívüli szabadidős foglalkozásokhoz megfelelő szemléltetőeszközök, audiovizuális felszerelések is rendelkezésre állnak. Több mint kétezer kötetes könyvtár, zongora, színes televízió, rádió, hangosfilmvetítő, írásvetítő, magnetofon és sok-sok társasjáték teszi élményszerűvé az üdülést. A gyermekek sokat tartózkodnak a szabadban, a friss erdei levegőn. A környék megismerését szolgálják a különböző kirándulások. Fürdésre alkalmas időben autóbusszal Zalakarosra mennek, de meglátogatják a galamboki talpas házat vagy a 8 km-re található kápolnapusztai bivalyrezervátumot. Élményt nyújt a nagykanizsai vagy a balatoni kirándulás is. Gyalogtúrák útvonala: a Csöngőkúti forrás, Öregtölgy, Ormándpuszta falu, vízimalom, megyehatár, Zalakomár. Nyáron egy 64 személyes FORFA-pavilonnal bővül az üdültetés, ekkor már 224 kisdiákot tudnak elhelyezni. A kedvező feltételekkel rendelkező gyermeküdülőben színes, gazdag kulturális és sportprogramra van lehetőség.

Forrás: Saját - SZOT üdülők kézikönyve 1984.

Cím

Szentlélek tér 10
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok