Ugrás a tartalomra

IGLU elemes ház

Ády küldte be November 10, 2021 időpontban
Létrehozás
1974

A Sirály KTSZ üdülője volt.

"Kísérleti épületként hétvégi ház épült Balatonkenesén az IGLU elemes építési mód honosítása céljából.
Az építési eljárás a felmenő falszerkezetre vonatkozik, lényege, hogy a bent­maradó zsaluzatként alkalmazott, polysztirolhab anyagú IGLU elemek a közéjük öntött betonfal hőszigetelését is biztosítják.
A kísérleti épületben IGLU elemes építési eljárással teherhordó szerkezetek és a válaszfalak készültek. Az összes többi szerkezetet hagyományos anyagból ki­vitelezték. A felmenő, teherhordó falak 24 cm vastagok, ebből a betonmag vastag­sága 16 cm, ezt fogja közre a 4 cm vastag polysztirolhab. A falazat építéséhez há­romféle elemet használnak, normál-, sarok-, és összekötőelemet, súlyuk 1,7—3,2 kp/m2-ig terjed. Kiegészítő elemként építhetők be az áthidaló és a koszorú elemek, amelyekbe a hagyományos vasszerelés és betonozás elvégezhető. Válaszfalak is építhetők IGLU elemekből, kibetonozással. A falazó elemek mérete 24x25x50, illetve 100 cm, a válaszfal elemeké pedig 12,5x25x50 cm.
A szerkezet belső felületére tapéta közvetlenül felragasztható. A külső felület­képzéshez speciális vakolás szükséges. A kísérleti épületen Poroputz vakolás készült, 3 rétegben felhordva, üvegszál szövet-betéttel."
Magyar Építőművészet, 1974/3.)

Cím

Balatonkenese
Parti sétány 59.
8174
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok