Ugrás a tartalomra

Premontrei gimnázium, konviktus, rendház, Agrártudományi Egyetem

leguan küldte be April 26, 2011 időpontban

A Premontreiek Trianon után megszüntetett kassai, rozsnyói és nagyváradi gimnáziumainak pótlására  1923-ban épült  a gödöllői Fácánoserdőben neobarokk gimnáziumuk, Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján. Majd ezt követően 1925-re a 200 személyes konviktus, 1928-ra rendházuk készült el. ----- A zárt négyszögű, belső udvaros  épülettömb déli oldalán a gimnázium, nyugati oldalán a rendház, keleti részén az internátus, még az északi szárnyban az üzemi helyiségek, konyha, kazánház, gépészeti berendezések helyiségei, raktárak, mosókonyhák és az ellátó szolgálatot végző apácarend szobái kaptak helyet.


A főépület előtt 1931-ben helyezték el Árpádházi Kálmán herceg (1208-1241) szobrát, Róna József alkotását. A herceg a rend nagy mecénása volt, a muhi csatában szerzett sérüléseibe halt bele.


A gimnázium  épülete 1933-ban a gödöllői Cserkész Világtalálkozó (Jamboree) parancsnokságának székhelye volt.


A gimnáziumot és a nevelőintézetet 1944-ben hadikórházzá alakították. A háború végén több bombatalálat is érte az épületegyüttest, melyből 1945 januárjában kiköltöztették a szerzeteseket és fogolytáborrá alakították át. A gimnáziumot 1948-ban államosították, és 1949-50-től itt hozták létre a felsőfokú agrárszakember képzés központját (Gödöllői Agrártudományi Egyetem, jelenleg a Szent István Egyetem székhelye).