Ugrás a tartalomra

Üdülőhajó

multbanezo50 küldte be máj 7, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

"....A csúcs azért mégiscsak az üdülőhajóra szóló beutaló volt, amelyikből mindjárt kétfélében is részesülhetett a munkában élenjáró, a szocialista munkaerkölcs szabályait megtartó, példamutató magatartású dolgozó: belföldiben és külföldiben. A hatnapos, a Vigadó térről induló hazai hajós kirándulás Vác, Visegrád, Esztergom, Dunaújváros és Dunaföldvár megismerését tette lehetővé, az 1., 2., illetve 3. osztályra szóló beutalótól függően 250, 200, illetve 150 forintért.

Egy 1965-ös, aktivisták számára készült szakszervezeti kiadvány felhívja a beutaltak figyelmét a hajó könyvtárára és társalgóira, továbbá arra, hogy a presszóban másod-, a söntésben negyedosztályú áron vásárolhatnak kávét, italárut, süteményeket és cigarettát.

Az útmutató azt is leírja, hogy külföldre három helyre indultak üdülőhajók: az Al-Dunára, Csehszlovákiába és Ausztria felé. A fedélzeten az út ideje alatt forintért előre megváltott kuponokkal lehetett fizetni, indulás előtt az utasok még a Belgrád rakparton vámvizsgálaton estek át.

Az út annyira kollektívnak számított, hogy a csoporttól elkóborolni teljességgel kizárt volt. Közös útlevéllel utaztak ugyanis, amelyet gondosan magánál tartott az idegenvezető."

http://nol.hu/kult/kepmento_110__dunara__magyar_