Ugrás a tartalomra

első Újlaki iskola

leguan küldte be January 18, 2014 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1875
Létrehozás intervallum
- 1876

Az egykori Buda önálló városrészeként létező Újlak központjában a plébániatemplom, a plébánia, a sörház, és a plébánia által felügyelt földszintes iskola, valamint a mai Kolosy tér helyén a piac volt. Az 1780-as évektől létező iskola helyébe épült 1875–1876-ban a községi elemi népiskola.  Tervezője Feszl László  (az egyik legjelentősebb magyar építész, Feszl Frigyes unokaöccse, aki nagybátyjával több iskolát is épített ebben az időszakban).

A kétemeletes, neoreneszánsz  épület a három határoló utcában  (Bécsi út, Lajos utca, Iskola utca  - most a Szépvölgyi út eleje), U alakban helyezkedett el, a két hosszanti szárny közé zárt udvarral, ennek déli oldalán a szárnyak közé épített tornateremmel. (Érdemes megjegyezni, hogy a tornaterem az akkori iskolareform egyik vívmánya volt, sőt ez épült meg legelőször, amikor a régi földszintes barokk iskolaépületben folyt még a tanítás.) A Bécsi úti és Lajos utcai homlokzatok előkertesek, amelyeket a homlokzatok déli végében kiemelkedő rizalitok szakítanak meg. E rizalitokban nyíló bejáratok (és mögöttes lépcsőházak) különválasztották a diákokat,  a Lajos utcáról volt a lányok bejárata és lépcsőháza, a Bécsi útról a fiúké. Az Iskola utcai homlokzaton nyílt a tanári bejárat.

Az épület külső kivitelezése az 1870-80-as évek közintézményi divatjának felel meg: a sárga és vörös dísztéglák visszafogottan elegáns mintázataival és a rozsdaszínű terrakotta párkányburkolatokkal.

Az iskola szerepe Újlak ellátásában némileg csökkent, amikor 1903-ban felépült az Ürömi utca  64. alatti iskola (ami most az Újlaki Iskola nevet viseli), majd 1910 körül a Lajos utca 1-5. alatti másik (most a Than Károly Ökoiskola működik az épületben). Mindezek ellenére a ’90-es évek közepéig, óvodával kiegészülve, mégis egyre csökkenő gyerekszámmal működött. Az ezredfordulóra az iskola megszűnt. 2004-től kezdték az egykori barokk sörházzal egybefüggő tömbjének felújítását tervezni. A műemlékvédelmi szempontokat érvényesítő   átépítés, felújítás keretében a Bécsi Corner elnevezésű irodaház 2008-ban készült el.

Tervezte
Feszl László
Cím

Szépvölgyi út 6.
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok