Ugrás a tartalomra

Óbudai Árpád gimnázium

leguan küldte be March 15, 2012 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1940

Az 1905 óta a Zsigmond téren létező óbudai Árpád gimnázium jobb elhelyezése érdekében az Óbuda határát képező Nagyszombat utcához egy  új épület tervezésére 1937-ben nyilvános pályázatot hirdettek, amelyre rekordszámú pályázat érkezett. A 77 tervező által benyújtott 80 munka közül Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter Hidasi Jenő és Papp Imre tervének megvalósítására adott megbízást. A tervezők korábban Olaszországban dolgoztak, így az épület kialakítása az olasz racionalista építészet elemeit mutatja. Az építkezés az óbudai polgárok téglajegyei segítségével történt, és 1940-ben fejeződött be.

A gimnázium üvegfalú rajzterme, egybenyitható, nagy tornatermei, az emelkedő ülésterű természettudományos termei –  ahol minden asztalt elláttak gázzal, vízzel, villannyal – révén európai színvonalú volt. A homlokzatok minden felesleges dísztől mentesek, a sima kőburkolatú felületek egyetlen díszei a Nagyszombat és Zápor utcai íves sarkon, az ablaksávok folytatásában elhelyezett domborművek  Rumi Rajki István (1881-1941) szobrászművész alkotásai.

Az épületet a gimnázium kénytelen volt megosztani 1949-től a Bláthy Ottó technikummal, majd a Kandó Kálmán Főiskola egyik karával. Ez a társbérlet csak 2006-ben szűnt meg. Az Árpád gimnázium épületét 1976-ban az Országos Műemléki Felügyelőség városképi jelentőségű műemlékké  nyilvánította.

Tervezte
Hidasi Jenő és Papp Imre
Cím

III. kerület Nagyszombat utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok