Ugrás a tartalomra

Óbuda, Zichy utcai egyházi épületek

leguan küldte be February 12, 2014 időpontban

A hajdani, középkori óbudai piactérről, a középkori eredetű óbudai sörház mellett húzódó Zichy utcában két felekezet oktatási épülete, majd székháza is működött közvetlen szomszédságban.

1857-ben a Zichy u. 7. alatti telken épült fel az 1842-ben létesült óbudai evangélikus gyülekezet elemi iskolája és a tanítói lakás. Ehhez járult 1896-ban az imaház, és utcai frontján az egyemeletes közösségi ház. Az imaház ettől kezdve 39 évig adott otthont az istentiszteletek számára, amíg fel nem épült az  óbudai evangélikus templom.

Az óbudai izraelita iskola első korszaka II. József császár rendelete nyomán 1784-ben kezdődött, a későbbi Zichy u. 9. helyén álló  jobbágyház egyik felében, majd – mivel ez kicsinek bizonyult, a zsidó hitközség 1791-ben az egész házat megvásárolta. Az iskolának ez a korszaka – az emancipáció következtében – 1869-ben záródott. Az iskola újjáalapítására 1920-ban került sor, és még néhány évig a II. világháború után is működött.  ------ Az 1890-es években a korábbi épület utcai részét emeletesre bővítették, az óbudai izraelita hitközség székházaként. Gyűjteménye tartalmazta az óbudai zsinagóga templomfelszerelési tárgyait.

Az épületeket az 1970-es években bontották le. Helyükön – parkosított területen – az Óbudai utca 6. alatti orvosi rendelő található, falán a zsidó iskola emléktáblájával.

Cím

Óbudai u. 6
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok