Ugrás a tartalomra

Budai Irgalmasrendi Kórház

leguan küldte be October 23, 2014 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1815
Létrehozás intervallum
- 1903

A Betegápoló Irgalmasrendet a portugál-spanyol Istenes Szent János, más néven Juán de Ciudad (1495-1550) alapította. Magyarországon 1650 és 1834 között 14 városban létesített a Rend kolostort, kórházat, gyógyszertárat. Ezek közül a legnagyobb a budai épületegyüttes, amelynek létrejöttét a  kor egyik legnagyobb mecénása, Marczibányi István (1752-1810) tette lehetővé.  1806-ban a budai Császár fürdőt, a közelébe eső házakkal együtt az Irgalmasrend számára megvette, emellett egy  alapítványt hozott létre. A fürdő jövedelme és az alapítvány (a későbbiek során a „Marczibányi István és  Mária-féle Császárfürdői Kegyes Alapítvány”) biztosította a kórház és gyógyszertár felépítését, majd működését. A Land Strassén (Országút, 1858-tól Ó Fő utca, 1874-től Felső Fő utca, 1879-től Zsigmond utca, 1947-től Kunfi Zsigmond utca, 1952-től Frankel Leó utca) felépített kétemeletes épületben a  kórház 1815. októberében nyílt meg.  Tervezte: Fr. Heinrich Keresztély.

Az irgalmasrendi törekvéseknek megfelelően gyógyszertár és elmegyógyászat („tébolyda”) is létesült. Ez utóbbi bővítésére 1861-ben megvásárolták a kórházzal átellenben lévő prímási  épületet (nyaralót), amelyben 1910-ig működött az elmeosztály.

Majd’ kilenc évtized múltán a kórház szűkössé és elavulttá vált, azért a Rend lebontatta, és helyére (kissé északabbra) 1903-ra, Kiss István és Fligauf Károly tervei szerint, kormány és fővárosi segítséggel,  felépült a jelenleg is álló neogótikus homlokzatú  kórházépület és – akkor még – rendház.

A Betegápoló Irgalmasrend és a Marczibányi  Alapítvány kórház- és fürdőépületeit  1950-ben államosították, és az Egészségügyi Minisztérium, a  III. kerületi Tanács VB, a Sportlétesítmények Vállalat, a Fővárosi Gyógyfürdők és Gyógyforrások Vállalata között osztották meg. Az egészségügyi funkciójú részlegekből 1952-ben  jött létre az Országos Reuma és Fürdőügyi Intézet (később Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet – ORFI). ----- A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről intézkedő törvény alapján 2000-ben az ORFI átadta az  Irgalmasrend, illetve a Budai Irgalmasrendi Kórház részére a hajdani irgalmasrendi épületet (és a Frankel Leó utca 54. alatti hajdani Marczibányi-alapítványi kórházépületet).

Tervezte
Fr. Heinrich Keresztély, majd Kiss István és Fliegauf Károly
Cím

Frankel Leó út 17-19
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok