Ugrás a tartalomra

Toldy gimnázium

leguan küldte be April 3, 2012 időpontban
Hely/kategóriák
Létrehozás
1857
Létrehozás intervallum
- 1859

Az iskolát 1854 decemberében Ferenc József császár alapította Budai Császári Királyi Főreáltanoda (röviden Budai Főreál) néven. (A Monarchia oktatási rendszerében a reáliskola a népiskola és a műszaki főiskola között helyezkedett el, felkészítve a magasabb szintű műszaki tanulmányokra. Időben 3 éves alreál- és 3 éves főreáliskolára oszlott. A hazai oktatási rendszerben 1850 és 1934 között létezett.) A tanárok fizetését az állam, a működési költségeket és az épületet a budai tanács biztosította. 

Az iskola kétemeletes neogót stílusú, sárga és vörös nyerstéglából készült épülete 1857 és 1859 között épült Petschnig János, a pesti reáliskola (a mai Eötvös József Gimnázium) rajztanárának tervei alapján a Donáti utca és a Neue Gasse (a mai Toldy Ferenc utca) között.

1920-ban vette fel a Főreál Toldy Ferenc nevét, akinek szülőháza a mai Toldy Ferenc utca túloldalán állt. 1934 óta  Toldy Ferenc Gimnázium (közben 1951-54-ben Fürst Sándor Gimnázium) volt. Vagy  hat évtizeden át az iskola erkélyéről minden délben lövéssel jelezték a pontos középeurópai időt. Az első világháborúban az anyagi források beszűkülése miatt  elpusztult a 400-nál is több növényfajtának otthont adó botanikus kertje. A második világháborúban az ostrom alatt találatot kapott az épület, s az északi szárny teljesen kiégett. A könyvtár elpusztult; a mintegy tízezer kötetes állományból csak 660 darab maradt meg.

Tervezte
Petschnig János
Cím

Toldy Ferenc utca 3-9
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok