Ugrás a tartalomra

Csillagvár

multbanezo50 küldte be April 14, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

A Csillagvárat 1959-ben újították fel, és rendezték be a végvári vitézek életét tükröző bemutatóhelyet. A szobákban a korabeli használati tárgyak, képek mellett harci eszközök is láthatók.

A várat kis árok veszi körül. Az erősen vasalt kapun juthatunk az előcsarnokba, ahol egy csaknem 40 méter mély kút fogadja az idelátogatót. Csigalépcső vezet a pincébe és a padlásra. A pince kereszt alaprajzú, szárait négy egyforma, négyszögletes helyiség képezi. A földszint elrendezése is hasonló, de itt a helyiségek között a kintről jól látható, a csillag szárait alkotó kiugrások vannak. A hajdani toronynak csak az alapzata látszik.

Forrás: vendegvaro.hu

Bővebben: http://www.csillagvar-balaton.hu

Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját (falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat stb.).

A görögkereszt alaprajzú kazamatákban van a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről, de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és és a középkori főurakat. A sort az I. világháború katonái zárják.

A Csillagvár 2005-től új látványossággal bővült: mini-skanzen és háziállat- bemutató is tartozik a megtekinthető érdekességekhez.